VÍZHIÁNYOS BŐR ÁPOLÁSA

Kialakulásáért főként a környezeti hatások felelősek, ám örökölt anyagcserezavarok is szerepet játszhatnak benne. Mindezek következtében csökken a szervezetünkben előforduló gamma linolénsavak (GLS) mennyisége. A többszörösen telítetlen esszenciális zsírsavak különféle funkciókat látnak el a szervezetünkben. Feladatuk többek között a bőr nedvességének szabályozása, rugalmasságának elősegítése. Emellett a természetes bőrgát építőelemeként megakadályozza, hogy túl sok nedvesség párologjon el a bőrből. A megfelelő mennyiségű folyadékbevitel biztosítja a szervezet vízháztartását. Az ajánlott napi minimum vízfogyasztás 30 ml testsúlykilónként. Fokozott izzadás (pl. sport, kánikula) esetén ennél többre is szükségünk van.

Táplálkozás és bőranyagcsere „Egyen folyadékot”! A görögdinnye, grapefruit, érett narancs, uborka, könnyű levesek nagyon jó nedvességhordozók ezért mind jó választás lehet. Normál esetben szervezetünk a GLS-t a linolsavból állítja elő. Ezt a folyamatot azonban gátolhatják az állati zsiradékok gyakori fogyasztása, az alkohol, a magas koleszterinértékek, a stressz és az életkorunk. A bőranyagcsere javítható speciális GLS bevitellel. Például adjon némi ligetszépe olajat a reggeli zabkásájához, esetleg néhány csepp borágó- vagy kenderolajat keverjen a salátaöntetébe.

Tippek a hétköznapokra Napközben rendszeres időközönként igyon vizet, gyógyteát. Ne dohányozzon, alkoholt csak mértékkel fogyasszon. Próbálja meg elkerülni a túlfűtött, száraz levegőjű helyiségeket. Szabadidejében tartózkodjon a lehető legtöbbet a friss levegőn. Nyaralási célként válassza a tengert. A sós tengeri levegő harmonizálja a bőranyagcserét. Szauna helyett menjen gőzkabinba.

Bőrápolási tanácsok A vízhiányos bőrt gyakran lipid- és proteinhiány is kíséri. Használjon gyengéd arctisztítót, hogy a bőr természetes védőrétegét megőrizhesse. Hetente egyszer tegyen fel arcpakolást és kéthavonta kényeztesse bőrét ampullakúrákkal. Éjszakára elég lehet egy könnyed szérum, nappalra viszont használjon gazdagabb arcbalzsamokat, hogy bőre megőrizhesse nedvességét. Hideg, szeles időben részesítse előnyben a magasabb zsírtartalmú krémeket. A napot csak mértékkel, erős fény- és sejtvédő hatású naptejjel élvezze. Napfürdő után használjon speciális napozás utáni termékeket, bőrnyugtató, hidratáló pakolásokat.