ÉRZÉKENY BŐR ÁPOLÁSA

Hátterében leggyakrabban genetikai örökség, hormonális változások, lelki-érzelmi terhek és stressz áll. Kerülje a szervezetébe kerülő ártalmas anyagokat, óvja bőrét a túlzott napfénytől, az extrém melegtől és hidegtől. Ne tartózkodjon dohányfüstös levegőben. Megfelelő táplálkozással, egészséges életmóddal és belső kiegyensúlyozottsággal kordában tarthatja a tüneteket.

Táplálkozás és anyagcsere
Táplálkozásában a legnagyobb hangsúlyt a friss gyümölcsök és zöldségek, valamint megfelelő mennyiségű víz és gyógytea kapják.
Az alábbi élelmiszereket mértékkel fogyassza: citrusfélék, csípős ételek, édességek és kávé.
A bél, mint kiválasztó és méregtelenítő szerv, nagy jelentőséggel bír. Ha ezt a funkcióját megzavarjuk, a bőr veszi át a méregtelenítő szerepet, aminek következtében érzékenysége fokozódik. Ballaszt- és keserű anyagokkal, mint a gyógynövények, a cikória, a radicchio, az articsóka és a gyömbér támogathatja emésztését. Sokszor az egészségtelen táplálkozás az allergia kiváltó oka.
Tippek az egészséges bélflórához:
Fehér liszt és a cukorbevitel csökkentése
Friss, nyers savanyú káposzta fogyasztása
Naponta egyen egy almát

A bőr, mint a lélek tükre
A megfelelő mennyiségű alvás az egész szervezet regenerálódása érdekében szükséges. Az éjszakai nyugalmi időszak a vegetatív idegrendszer pihenőfázisa is egyben. A lazítással az ingerküszöb minden külső és belső kiváltó komponense, ami hatással lehet az érzékeny bőrre, alábbhagy. A lelki terhek is a vegetatív idegrendszer túlzott aktivitásához vezetnek. A sporttevékenységek, a kitartást igénylő mozgásformák kiegyenlítik a belső terheket és ezzel oldják a feszültséget. Lazítótechnikákkal ötvözve a lélek és a bőr is fellélegezhet.
Minél vékonyabb a bőr, annál érzékenyebb. Erre a bőrtípusra jellemző a túlzott bőrreakció. Már a legkisebb inger kipirosodást okozhat, nem ritkán pörsenéseket. Az ok nem mindig a bőrben keresendő – a bőr megmutatja, ha belül valami nincs rendben.
A bőr a lélek kifejezőeszköze. Ez az összefüggés azzal magyarázható, hogy a bőr és az idegrendszer ugyanabból a csírahámból keletkezik. Stressz hatására nagy az esély valamilyen bőrbetegség kialakulására.

Bőrápolási tanácsok
Ne vigye túlzásba a bőrápolást, a kevesebb több!
Havonta alkalmazzon gyógyhatású pakolást (Gertraud Gruber Klarende Maske)
Túl sok hatóanyagra a bőr fokozottan védekezhet, azaz kiütések jelenhetnek meg rajta.
Éjszakára kevésbé zsíros krémet használjon. Nappalra könnyű, illatmentes hidratálót válasszon.
Letisztítás után tegyen hűvös borogatást az arcára.